Wat is Guasha?

Al eeuwenlang neemt “Guasha” een belangrijke plaats in binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). ‘Gua’ betekent ‘schrapen’ en ‘Sha’ betekent ‘opgehoopte gifstoffen’. Door “Sha” stagneert de energie en ontstaan klachten en ziekten.

Met een gladde jadesteen, genaamd “Bao Yu”en met speciale kruidenolie wordt er over de huid geschraapt. Het schrapen werkt in op de reflexzones en meridianen in het lichaam die in verbinding staan met de organen en hun functies, waardoor blokkades worden opgelost.

De Chinese jadesteen wordt al duizenden jaren gebruikt om innerlijke rust te creëren en de eigen genezende kracht te versterken.

In ons westerse denken plaatsen wij de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) waaronder ook Guasha valt, onder de alternatieve geneeswijzen. Dat klinkt alsof TCG niet aangemerkt wordt als een volwaardige wetenschap. Niets is minder waar. Een belangrijk verschil met westerse geneeskunde is, dat de diagnose en de behandeling gebaseerd zijn op herstel van balans in het lichaam en de geest.  Het hele lichaam wordt dus behandeld en niet alleen de kwaal. Guasha is  internationaal bekend. Het is zowel een diagnostische als therapeutische methode en een groot aantal klachten kan opgespoord en behandeld worden. Soms is na één behandeling al resultaat merkbaar.

Guasha geeft het effect van acupunctuur (maar dan zonder naalden), lymfedrainage, periostmassage, bindweefselmassage en een detoxbehandeling … maar dan in EEN therapie!