Guasha

Al eeuwenlang neemt “Guasha” een belangrijke plaats in binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). ‘Gua’ betekent ‘schrapen’ en ‘Sha’ betekent ‘opgehoopte gifstoffen’. Door “Sha” stagneert de energie en ontstaan klachten en ziekten.

Met een gladde jadesteen, genaamd “Bao Yu”en met speciale kruidenolie wordt er over de huid geschraapt. Het schrapen werkt in op de reflexzones en meridianen in het lichaam die in verbinding staan met de organen en hun functies, waardoor blokkades worden opgelost.

De Chinese jadesteen wordt al duizenden jaren gebruikt om innerlijke rust te creëren en de eigen genezende kracht te versterken.

In ons westerse denken plaatsen wij de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) waaronder ook Guasha valt, onder de alternatieve geneeswijzen. Dat klinkt alsof TCG niet aangemerkt wordt als een volwaardige wetenschap. Niets is minder waar. Een belangrijk verschil met westerse geneeskunde is, dat de diagnose en de behandeling gebaseerd zijn op herstel van balans in het lichaam en de geest.  Het hele lichaam wordt dus behandeld en niet alleen de kwaal. Guasha is  internationaal bekend. Het is zowel een diagnostische als therapeutische methode en een groot aantal klachten kan opgespoord en behandeld worden. Soms is na één behandeling al resultaat merkbaar.

Guasha geeft het effect van acupunctuur (maar dan zonder naalden), lymfedrainage, periostmassage, bindweefselmassage en een detoxbehandeling … maar dan in EEN therapie!

Wat doet Guasha?

De goede resultaten van Guasha worden tevens verkregen door de gelijktijdige inwerking op de huid, het (onderhuidse) bindweefsel, het lymfesysteem, het beenvlies, de spieren, de bloedvaten, zenuwen, hersenen en immuunsysteem. Het ontgiftigings-mechanisme wordt geactiveerd waardoor op plaatsen waar blokkades  zijn, waar energie dus niet meer natuurlijk stroomt, er rode of blauwe plekken verschijnen.

Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en vaak hoe chronischer de stoornis. Deze plekken verdwijnen na 3 tot 7 dagen doordat het lichaam de vrijgekomen afvalstoffen opruimt.

Guasha activeert via de meridianen o.a. de energiestroom (Qi) waardoor nog veel meer plaats vind in het lichaam nl:

  • het bevordert de bloedsomloop
  • het ontgift en ontzuurt (locale acidose), vaak de belangrijkste oorzaak van pijn
  • het stimuleert het immuunsysteem
  • het neemt blokkaden en pijn weg
  • het stimuleert werking van de organen
  • het regenereert en revitaliseert (life-extension)
  • het vermindert spanning (stress), moeheid en burn-out
  • het verbetert (indirect) talloze (chronische) wanorde en   klachten
  • het brengt emoties opnieuw in evenwicht
  • het ontspant en bevordert helderheid van geest

Veel water drinken na een guasha-behandeling is een must om de afvalstoffen* daadwerkelijk te kunnen afvoeren via de nieren en blaas.

*Afvalstoffen zijn vaak de oorzaak van emotionele en fysieke klachten. Dit krijgen we via ons voedsel binnen, maar ook door stress en spanning, milieuvervuiling, elektro-smog  van tv, computer en gsm, medicatie, roken, alcohol. De afvalstoffen worden opgeslagen in het bindweefsel, spieren en gewrichten waar ze in de eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken. Voedingsstoffen kunnen steeds minder goed de cellen bereiken, wat nodig is voor een goede stofwisseling. Hierdoor kan de energie kan niet goed meer stromen, waardoor het probleem  groter en groter wordt.

Tijdens de Guashabehandelingen geeft een reinigingskuur je de kans om in een korte periode een grondige schoonmaakbeurt te geven aan lichaam en geest, hierin geef ik ook diverse adviezen mee.

Voor wie is Guasha?

Guasha kan worden toegepast bij meer dan vierhonderd kwalen, die zijn onderverdeeld in drie groepen.

Groep 1: lichamelijke klachten zoals: hoofdpijn, migraine, nek- en schouderpijn, rugklachten, tennisarm, ischias, bekkeninstabiliteit, kniepijn, heuppijn, RSI, PMS, overgangsklachten, fibromyalgie, ME, hoge bloeddruk, kouwelijkheid, zenuwpijn, lokale gevoelloosheid, reuma, artrose, stijfheid, stress,  burn-out,  depressiviteit, nervositeit, slapeloosheid, gebrek aan energie, etc.

Groep2:Welvaartziekten. Hierbij horen onder andere suikerziekte, hoge bloeddruk, stress en een te hoog cholesterolgehalte.

Groep 3: Preventieve behandelingen voorkomen de blokkades. Ook de vergroting van energie valt onder de derde groep. Hierbij te denken aan: gezichts-verjongings/regeneratie behandelingen, beter slapen, algehele conditie verbetering en totale ontspanning van lichaam en geest.

Guasha activeert de zelfhelende kracht van het lichaam en heft blokkades, zowel lichamelijk als emotioneel binnen zeer korte tijd op. Men voelt zich na een behandeling weer fris, helder en energiek.

“In China gelooft men dat er altijd een verbinding is tussen lichamelijke en psychische klachten”, vertelt drs.MeiMei. “Het verhelpen van fysieke pijn is dus meestal niet voldoende; er zit een emotionele blokkade aan vast die moet worden verwijderd. Guasha werkt op beide gebieden”.

 Hoe werkt Guasha?

Een guasha behandeling duurt ongeveer  veertig minuten. De eerste behandeling duurt langer omdat er dan een inleidend intake gesprek plaatsvindt waarin de klacht van u wordt besproken en ik volgens diagnostisch onderzoek doe. Waar nodig geef ik ook aanvullende adviezen zoals een dieet of ontgiften.

Nu we de klacht hebben besproken schraap ik met de “Bao Yu” en de speciale chinese kruidenolie op de reflexzones en meridianen in het lichaam die in verbinding staan met de organen en hun functies.

Door de verschillende klachten en de ernst en duur ervan is het aantal behandelingen van te voren moeilijk vast te stellen. Het gemiddelde aantal behandelingen is 4 keer maar chronische aandoeningen hebben gewoonlijk meer behandelingen nodig.